23.10.2014

RAKENNUSLUPA HAUSSA - VIIMEIN

Kirjoitustauko johtuu siitä, että kuluneisiin viikkoihin on mahtunut monen monta mutkaa matkassa. Joku voisi sanoa, että ongelmat ovat olleet pieniä, mutta näin täysin amatöörinä ja talon rakentamisesta kovin vähän tietävänä ne ovat tuntuneet tuskastuttavan isoilta.

Esteet on ainakin siltä osin voitettu, että rakennuslupa saatiin viimein hakuun ja nyt sitten alkaa joidenkin viikkojen mittainen odotus siitä saadaanko rakennuslupa vai vieläkö joitain suunnitelmia pitää hioa uudelleen tai jopa muuttaa. Peukut siis pystyyn!

 Ihan vähän täytyy purnata rakennusluvan käsittelyajan pituudesta, varsinkin nyt kun uutiset kertovat, että omakotitalojen aloitukset ovat tilastohistorian alhaisimmalla tasolla. Tampereella lupaa joutuu siis odottamaan parhaimmillaan jopa 12 viikkoa ja siihen kun lisätään kahden viikon valitusaika, niin kyllä on todella pitkä aika vain odottaa. Etenkin, kun meidänkin suunnitelmat on jo esikatseltu kaupungin toimesta ja niihin on tehty vaaditut muutokset. Hämeenlinnassa esim. rakennuslupa irtoaa 1-2 viikossa ja muutenkin tuollainen 6-8 viikkoa taitaa olla aika yleinen odotusaika. Toivomme tietysti, että meidän kohdalla luvan saaminen ei vie ainakaan 12 viikkoa, sillä pidämme vielä yllä toivoa siitä, että saisimme varsinaisen rakentamisen aloitettua jo tämän vuoden puolella.

Täytyy kyllä sanoa, että jo tähän pisteeseen pääseminen on iso projekti. Niin paljon mietittävää, niin paljon selvitettävää ja niin paljon paperitöitä. Milloin vastassa on kaavamääräys, milloin rakennustapaohje, milloin väärinymmärrys talofirman kanssa ja milloin vain hetkellinen epävarmuus siitä, että onko tämä ratkaisu sittenkään se oikea meille. Onneksi meillä on niin mahtavia ammattilaisia projektissa mukana, jotka osaavat tarpeen tullen neuvoa.

Meillä on siis päätettynä talofirma, joka toimittaa meille kodin vesikattoon saakka, meillä on vastaava mestari ja pääsuunnittelija. Lisäksi meillä on sähkösuunnittelija ja LVI-suunnittelija. Maalämmöstä ja sen asennuksestakin on tehty sopimus ja keittiösuunnitelmiakin on jo alustavasti käyty suunnittelemassa. Ensimmäisen huonekaluhankinnankin tein, kun sattui sopiva tarjous silmiin. Viimein alkaa tuntua siltä, että tästä oikeastikin tulee jotain ja jonain päivänä meillä on omakotitalo.

Tässä rakennuslupaa odotellessa voisin vaikka kertoa teille mihin talofirmaan päädyimme ja miksi. Siitä siis seuraavaksi.

Heini8 kommenttia:

 1. Hienoa! Toivottavasti lupa tulee nopsaa, Vantaalla alkuvuodesta meni 4-5 vk muistaakseni.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Suvi. Toivotaan tosiaan, että lupa tulisi hieman luvattua nopeammin :)

  VastaaPoista
 3. Toivotaav että lupa myönnetään pian! Kiva jääd seurailemaan :) Ja kovasti kiinnostaa mihin firmaan päädyitte!
  Meillä on rakentaminen ajatuksissa, mutta vasta joskus kolmen vuoden päästä :) Kun nuo lapset hieman kasvaa.
  Olisi ehkä kiva kuulla myös budjetista, jos sellaista sopii kysyä. Esim mitä tuollainen arkkitehdin käyttäminen maksaa, teillä toki ei varmaan juurikaan jos joku ystävänne on. Mutta sitten millainen hinta noin isolle talolle tulee, nekin tietysti varmaan kaikki riippuu materiaaleista paljonkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Talofirmasta onkin tulossa juttua seuraavaksi. Myös budjettia raotan jossain vaiheessa. Toki meillä on olemassa budjetille yläraja, josta toivon mukaan hieman pystymme "tinkimään". Kokonaisbudjettia on tässä vaiheessa vielä vaikea kertoa, kun monet materiaalivalinnat jne. on tekemättä, mutta palaan tähän myöhemmin.

   Poista
 4. Täällä ollaan peukut pystyssä, että rakennuslupa heltiää! Luulisi asiaa helpottava, että suunnitelmianne on jo kertaalleen kaupungin toimesta katsottu :) Millaisella aikataululla olette projektiin ryhtymässä? Me ollaan aloittamassa toista taloamme toivon mukaan ensi keväänä. Valmistumisesta emme ota hirveästi stressiä, mutta mitä nopeammin niin sen parempi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Meidän Residenssi! Jos rakennuslupa tulee pian, niin rakentaminen on tarkoitus aloittaa jo tämän vuoden puolella. Suuressa osassa onkin nyt luvan etenemisen kanssa ilmasto ja lämpötila. Mikäli pakkaset tulevat ja maa ehtii kunnolla jäätymään ennen lupaa, niin aloitus siirtyy suosiolla kevääseen. Jos taas ilmat pysyvät lauhana, niin kuin ennusteet vähän lupaavat, niin aloittamaan pääsemme nopeammin. Realistisena tavoitteena pidämme "jouluksi 2015 uutee kotiin", mutta mitä nopeammin sen parempi :)

   Poista
 5. Kun lupaa on haettu, ollaan jo hyvässä vauhdissa! En nyt sano että ihan voiton puolella, mutta tosi monta isoa asiaa on jo päätettynä, onnea! :-) Noissa käsittelyajoissa on kyllä isot erot, Helsingissä meni muistaakseni ekan talon kohdalla 4kk, ja nyt Porvoossa toisella kerralla 7viikkoa, Sekin aika olisi voinut olla puolet lyhyempi, mutta joiduimme hieman veivaamaan kuvia ja aina odottamaan että se jokin päättävä eli kokoontuu jota tapahtui vain parin viikon välein. Tervetuloa kurkkimaan myös meidän toista taloprojektia osoitteeseen seuraavatalo.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, rakennuslupaa hakiessa on jo monta asiaa lyöty lukkoon. Toki paljon on vielä päätettävää, mutta hyvässä alussa ollaan.
   Liityin jo blogisi lukijaksi ja mielenkiinnolla jään seuraamaan teidän projektia.

   Poista

Kiitos, kun ilahdutit kommentilla!